Termékeink

6 megbízható CNC gép márka, amellyel érdemes bővíteni a gyártókapacitást

A CNC a Computer Numerical Control rövidítése és a számítógéppel vezérelt technológia szerint működő szerszámgépeket takarja. A CNC gépek a legszélesebb körben használt berendezések legfőképpen a fémfeldolgozó, de a világ számos más iparágában is. A hagyományos manuális berendezésekkel szemben a CNC szerszámgépek jóval pontosabbak, megbízhatóbbak, ezáltal alkalmasak a termelékenység növelésére és a hibák csökkentésére.

Egy vállalat számára költséges lépés egy CNC megmunkáló-központ beszerzése, de ha jó berendezést választunk, akkor a magas beszerzési ár gyorsan megtérül a hatékony üzemeltetéssel.

Az 1950-es években az NC ( Numerikus Vezérlés), majd az 1970-es években a CNC megjelenésével nemcsak a technológia, de a különböző CNC gépmárkák is elterjedtek. Manapság pedig már számos ismert és jó nevű CNC márkát ismerünk.

Miután felmértük igényeinket a telepítendő új berendezéssel kapcsolatban, fontos, hogy tisztában legyünk a különféle márkák előnyeivel és hátrányaival. Ebben a cikkben összesen hat CNC szerszámgépgyártó céget/márkát fogunk bemutatni: DMG Mori, Mazak, Doosan, Haas, STAR és Hanwha.

1. DMG Mori

A DMG Mori – korábbi nevén Mori Seiki- a világ egyik vezető japán fémforgácsoló szerszámgép gyártója. Gépeik széria és egyedi gyártásra is alkalmasak természetes függően attól, hogy melyik gépet és programozást választjuk. Van 3, 3+1 és 3+2-es megmunkáló központos berendezésük, de a szimultán 5 tengelyes megoldással is rendelkeznek . Vezérlése jellemzően Siemens, de vannak modellek melyek már FANUC vezérlővel is elérhetőek. Hat kontinensen vannak jelen, ügyfélszolgálatuk 24 órában elérhető, és raktáraikban bőven akad alkatrész még az 1970-es évekbeli modellekhez is. Ezeket megrendeléstől számítva 24 órán belül ki is szállítják és 2 éves garanciát is vállalnak az újonnan vásárolt alkatrészekre. Mindezt online vagy telefonon tudjuk megrendelni.

A DMG Mori a megbízhatóságot, pontosságot reprezentálja, amely nemcsak a gépek minőségében, de a szervizük és az ügyfélszolgálatukban is megmutatkozik.

Ha költségvetésünk alacsonyabb és éppen nem tudunk befektetni egy vadonatúj gépbe, semmi gond. Egy használt Mori Seiki berendezés megvásárlása ugyanolyan előnyös, hiszen a raktárakban rendelkezésre állnak tartalék alkatrészek régebbi modellekhez is.

Magyarországi gyári képviselete, a DMG Mori Hungary KFT Budapesten található.

2. Mazak

Egy Mazak gyártmányú CNC géppel nem lőhetünk mellé. A cég majdnem 100 éves múltra tekint vissza és számos iparágban van jelen, mint például a mezőgazdaságban vagy a repülőgép iparban. A Mazak többfunkciós szerszámgépek, hibrid szerszámgépek, 5 tengelyes megmunkálás, marás, esztergálás, CNC vezérlők, lézervágó berendezések és automatizálás egyik vezető gyártója. Egy Mazatrol elnevezésű programozó nyelvet használnak, amely sokrétű és könnyen használható.

A Mazak berendezések árukat tekintve magasak, amit a termékek kiváló minősége azért ellensúlyoz. Ha nem rendelkezünk ekkora tőkével, akkor egy használt Mazak is kiváló választás. Mind a használt, mind a vadonatúj berendezést könnyen el tudjuk adni, abban az esetben, ha a termelésünkben változás adódna. Fontos viszont, hogy kellőképpen felmérjük a Mazatrol vezérlésre való átállás vagy berendezkedés nehézségét: van-e megfelelő szakmai tudással rendelkező szakemberünk vagy oktatásra szorul a stáb?

A Mazak CNC szerszámgépek magyarországi képviselője a Yamazaki Mazak Central Europe s.r.o. magyarországi fióktelepe. A magyarországi iroda az értékesítésért, szervizért, alkatrészellátásért és alkalmazástechnikáért felel.

3. Doosan

A Doosan- korábbi nevén Daewoo Machine Tools- az egyik legnagyobb CNC gyártó cég a világon. A dél-koreai óriásvállalat vezető az ipari termelésben és a világkereskedelemben is az első hat között foglal helyet piaci részesedés tekintetében. A Doosan berendezésekre leginkább a strapabírás és a hosszútávú felhasználhatósága jellemző. Esztergái jellemzően a termelékenység növelésére lettek kifejlesztve. Mint az összes nagy márkánál a Doosan berendezések is alkalmasak egyedi és széria gyártásra valamint a 3-5 tengelyes megmunkáló központok is beszerezhetőek FANUC vezérléssel. Magyarországon Doosan gépek szervizelésével és alkatrészek biztosításával a Ge-Co Hungary Kft foglalkozik.

4. Haas

A Haas Automation a legnagyobb gépalkatrész gyártó cég az Egyesült Államokban. Az 1980-as évek óta vannak jelen a piacon , ami a gépalkatrész gyártásban nem számít hosszú időnek, ennek ellenére sikerült hamar elismerést szerezniük. Gyártanak vertikális és horizontális CNC gépeket, CNC esztergapadokat. Termékeik mind széria mind egyedi gyártásra is alkalmasak. Vezérlő/programozás szempontjából pedig itt is megtalálhatóak a 3 tengelyes a 3+1, 3+2 és a szimultán integrált 5 tengelyes megmunkáló központok is, melyeket saját fejlesztésű Haas vezérléssel működtetnek. Míg a keleti szerszámgépgyártó kollégák a csúcstechnológiájukról híresek, addig a Haas berendezésekre a pontosság, terhelhetőség és tartósság a jellemző. Ahogy a Mazaknál is, itt is mérlegelnünk kell a Haas vezérlésre való átállás nehézségét és lehetőségét.

Egy használt Haas is kitűnő szolgálatot tesz, ha esetleg nem fér bele a költségvetésünkbe egy új CNC gép megvásárlása. A berendezéseket relatív megfizethető áron lehet megvásárolni és ehhez párosul egy kitűnő ügyfélszolgálat is. Ezen felül a gépek használatáról a weboldalukon részletes leírások és videók tölthetőek le. Szerencsére tartalék alkatrészekben is bővelkednek, melyekhez könnyen hozzájuthatunk.

Magyarországon szerviz és alkatrész beszerzés céljából keressük a Haas Factory Outlet – Hungary Bartec GmbH győri telephelyét. Érdekesség, hogy a Haas Factory Outlet weboldalán nyílt árazással találhatjuk meg a termékeiket, ez más CNC gyártóra nem jellemző.

5. STAR

A STAR CNC, melyet 1948-ban alapítottak, a japán Star Micronics Co,. LTD egyik részlege. A világ egyik legelismertebb svájci típusú esztergagyártó, másnéven hosszeszterga gyártó vállalata. Jellemzően Észak-Amerikában, Európában, Japánban és Ázsiában vannak telephelyei. Kitűnő ügyfélszolgálattal és elhivatott szakemberekkel rendelkeznek, ráadásul szükséges alkatrészeket is 24-48 órán belül szállítanak ki.

A STAR CNC jellemzően a kisebb, komplexebb és precizitást igénylő alkatrészek gyártására állt rá, amit legfőképpen a repülőgépiparban, orvosi műszeriparban és a fémgyártó iparban használnak. A gépek három egységből épülnek fel: a hosszeszterga, a rúdadagoló és a FANUC vezérlés plusz hajtáscsomag.

A vállalat magyarországi képviseletét a Virág Hightech CNC látja el, ahol Virág Gyula tulajdonos és csapata értékesítéssel, szervizzel és alkatrészbeszerzéssel foglalkoznak. A STAR CNC éves szinten tart továbbképzéseket a világ minden pontján, ahol a cég képviseleteinek mutatják be az új fejlesztéseket és technológiákat.

6. Hanwa

A Hanwha vállalata 1953-ban „Shinan bearing” néven jött létre és azóta is kiemelkedő pozíciót ért el az ipari gépgyártásban. Gyártási palettájuk tartalmaz ipari kazánokat, gyári automatizált rendszereket és szerszámgép gyártást is. Az automatikus működtetésű revolverfej kifejlesztése az ő nevükhöz fűződik. Szerszámgépeik FANUC vezérléssel működnek.

A Hanwha magyarországi képviseletét a CNC-Assistance valamint az Absolut CNC Kft. látják el. Alkatrész beszerzéssel, szervizzel és értékesítéssel egyaránt foglalkoznak.

A CNC gépekről összefoglalva

A leggyakrabban tehát FANUC vezérléssel találkozhatunk. A FANUC-nak külön magyarországi képviselete is van, mégpedig a törökbálinti FANUC Hungary KFT.

Amikor új CNC gép beszerzésén gondolkodunk, az alábbi pontokat fontos mérlegelnünk:

  • Széria- vagy egyedi gyártásra alkalmas gépre van szükségünk?
  • Pontosan milyen alkatrészek gyártását tervezzük? Hány tengelyes gépre van szükségünk? Revolveres vagy hosszeszterga a jobb választás?
  • Milyen vezérlést tud kezelni az aktuális szakmai stáb? Amennyiben oktatásra van szüksége a stábnak, ezt honnan tudja megkapni?
  • Milyen büdzsével rendelkezünk? Ár-érték-arányban új vagy használt gépben érdemesebb gondolkodnunk?
  • Könnyen beszerezhetőek alkatrészek az adott gépre? Van európai vagy akár magyarországi alkatrész raktár? 
  • Elérhető és megbízható szervizzel rendelkezik az adott képviselet?

A gép megvásárlása előtt érdemes érdeklődni olyan cégek iránt, ahol az adott CNC gép már üzemel és egy esetleges látogatást kérni. Ezek a cégek tapasztalatból tudnak tanácsod adni és ugyebár tudjuk, hogy a tapasztalat aranyat ér.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne maradjon le az újdonságokról

Iratkozzon fel hírlevelünkre, így nem marad le az aktuális fejlesztéseinkről, hírekről és az iparág trendjeiről.

Hasonló cikkeink