Lengőzárak

Lengőzárak

Termékeink

Főoldal  >  Termékcsalád  >  Lengőzárak

Lengőzárak

Lengőkarok vagy  lengőzárak külső és belső ajtótípusokhoz használhatók egyaránt. Az alkalmazásoktól és a követelményektől függően különböző kialakítások léteznek. Általában toló- vagy lengőajtókhoz használják, mivel nagyobb biztonságot nyújtanak, mint más típusú ajtók, például reteszek vagy a kilincs nélküli bejárati rendszerek.

Fő funkciók

Fő funkciójuk ajtók, ablakok, fiókok és szekrények nyitásában és zárásában rejlik. Emellett lehetővé teszik az ajtó elmozdíthatóságát a keretétől. A nyitószerkezet az alaplemezből és a lengőkarból áll, és ez utóbbi közvetlenül az alaplemezhez van rögzítve csavarokkal vagy egyéb rögzítő elemekkel (modelltől függően).

 

Milyen típusú lengőkart válasszon?

A megfelelő lengőkar kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell venni.

Súly: Az ajtó súlya méretétől és típusától függően változhat. Ha az ajtó például annyira nehéz, hogy két ember szükséges a mozgatáshoz, akkor az egykilincses változatok nem megfelelőek.

Típus: Azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos típusú hardverek használata biztonsági kockázatokkal jár. Például egyes ajtókhoz speciális vasalatra van szükség, mivel üveglapokat tartalmaznak. Ezek pedig nyitási kísérletekkor könnyebben eltörhetnek.

Stílus: A formatervezés is fontos, különösen a látható szekrények és berendezések esetében. A rozsdamentes acél tökéletes választás, ha modern, kifinomult dizájnról van szó.

 

A lengőkarok összetevői

A lengőkarok két fő alkotóelemből állnak: egy alaplemezből és egy szerelvényből. 

Alumínium verziók

Ezek könnyen összeszerelhetők, relatív erősek és tartósak. Ezenkívül könnyű és költségoptimális anyagról van szó.

Acél lengőkarok

Ezek a változatok rendkívül tartósak és masszívak, a hosszú élettartamot az anyag szilárdsága biztosítja, amely kültéri használat esetén nehezen törik vagy sérül.

Ezenkívül létezik az állítható és a nem állítható változat is.

Rozsdamentes acél lengőzárak

Utóbbi a legnépszerűbb választás kültéri használatra, mivel nagy forgalmú területeken és kereskedelmi helyiségekben is használható, így nagy igénybevételnek is ellenáll.

Egy másik előnyük továbbá, hogy nem rozsdásodnak vagy korrodálódnak nedves környezetben, ahogyan ez más anyagok esetében előfordulhat. Ezáltal ideálisak olyan helyeken, ahol rendszeresen eshet az eső.

 

Ha további alkatrészeket keres, kérjük, tekintse meg kínálatunkat.

PDF katalógus letöltése