Zárbetétek

Zárbetétek

Termékeink

Főoldal  >  Termékcsalád  >  Zárbetétek

Zárbetétek

A zárbetétek olyan zárrendszerekben használt alkatrészek, amelyeket úgy terveztek, hogy illeszkedjenek a zár kulcsnyílásába. Általában fémből készülnek, és a zárba illesztve olyan speciális kulcsnyílás-profilt hoznak létre, amely megfelel a zár feloldásához használt kulcsnak.

A zárbetétek különböző zárrendszerekben használhatók, beleértve a lakatokat, reteszeket és hengerzárakat. Ezenkívül cserélhetők, ami azt jelenti, hogy több zár is nyitható ugyanazzal a kulccsal, vagy egy adott biztonságra jellemző kulccsal.

Az egyedi kulcsprofil kialakításán kívül a betétek további biztonsági funkciókat is biztosíthatnak, például a felfeszítéssel és fúrással szembeni ellenállást. Például egyes nagy biztonságú zárak speciális betéteket használnak, amelyek célja, hogy a zárat ellenállóbbá tegyék a feltöréssel és egyéb támadásokkal szemben.

Összességében a betétek alapvető szerepet játszanak számos típusú zárrendszer biztonságában és funkcionalitásában, segítve annak biztosítását, hogy csak az arra jogosult személyek férjenek hozzá a védett területhez.

A zárrendszerekben különböző típusú zárbetéteket használnak, amelyek mindegyikét úgy tervezték, hogy különböző funkciókat és előnyöket biztosítsanak. Íme néhány példa:

 

 

Standard betétek

Ezek a legtöbb zárrendszerben használt alapbetétek. Olyan kulcsprofilt hoznak létre, amely megfelel a zár nyitásához használt kulcsnak. A szabványos betétek általában cserélhetők, ami azt jelenti, hogy ugyanazzal a kulccsal több zár is nyitható.

 

 

Mesterkulcs betétek

Ezek a speciális betétek lehetővé teszik, hogy egyetlen kulccsal több, különböző kulcsnyílású zárat nyissanak ki. Ezeket általában kereskedelmi vagy ipari környezetben használják, ahol más területeket vagy részlegeket különböző kulcsokkal kell biztosítani.

 

 

Korlátozott kulcsú betétek

Ezek a betétek olyan kulcsnyílásokkal rendelkeznek, amelyeket úgy terveztek, hogy megakadályozzák a jogosulatlan kulcsmásolást. A kulcsprofil egyedi, és a másoláshoz speciális kulcsra van szükség.

 

 

Nagy biztonságú betétek

Ezeket a betéteket úgy tervezték, hogy fokozottan ellenálljanak a feltörésnek, fúrásnak és más támadási formáknak. Lehetnek összetett kulcsnyílások, további csapok vagy tolózárak, illetve egyéb olyan jellemzők, amelyek megnehezítik a kompromittálhatóságukat.

 

 

A cserélhető magos (IC) betétek

Lehetővé teszik a zár közepének egyszerű eltávolítását és cseréjét az egész zár szétszerelése nélkül. Ez a funkció praktikus a nagy szervezeteknél, ahol gyakori újrakulcsozásra van szükség.

 

 

Kivehető magbetétek

Ezek a betétek lehetővé teszik a zár magjának egyszerű eltávolítását és cseréjét anélkül, hogy kulcsra lenne szükség. Ez a funkció akkor hasznos, ha gyors hozzáférésre van szükség, például vészkijáratoknál vagy tűzvédelmi ajtóknál.

 

Összességében a zárrendszerben használt betét típusa az alkalmazás egyedi követelményeitől függ, például a szükséges biztonsági szinttől, a szükséges kulcsok számától és az újrakulcsozás gyakoriságától.

Az ipari zárrendszerek gyakran magas szintű biztonságot igényelnek, ezért gyakran használnak speciális betéteket. Ilyen betét például a Bundesbahn (BB) betét, egy korlátozott kulcsnyílású betét, amelyet különböző iparágakban, többek között a vasúti közlekedésben, az erőművekben és a kormányzati létesítményekben használnak.

 

 

Bundesbahn betét (BB)

A BB betét egyedi, szabadalommal védett kulcsnyílásprofillal rendelkezik, és csak az erre felhatalmazott gyártók másolhatják le. Ezen kívül csapok és oldalsó rúdmechanizmusok kombinációját használja, hogy fokozott ellenállást biztosítson a feltöréssel és más támadási formákkal szemben.

Az ipari zárrendszerekben általánosan használt egyéb betétek a következők:

 

 

Medeco betétek

Ezek a nagy biztonságú betétek szabadalmaztatott kulcsnyílást és csapos süllyesztéket használnak, hogy ellenálljanak a feltörésnek, fúrásnak és más támadási formáknak.

 

 

Schlage Primus betétek

Ezek a nagy biztonságú betétek kettős zárszerkezetet és szabadalmaztatott alapvető vezérlést alkalmaznak az illetéktelen kulcsmásolás megakadályozására.

 

 

ASSA Abloy Twin betétek

Ez egy cserélhető magbetét, amely lehetővé teszi a zárak gyors és egyszerű újrakulcsolását szétszerelés nélkül.

 

 

Mul-T-Lock betétek

Ezek a nagy biztonságú betétek egyedi csapszeges kialakítással és teleszkópos csaptechnológiával ellenállnak a feltörésnek és más támadási formáknak.

 

 

Összességében az ipari zárrendszerben használt betét típusa az igényelt biztonsági szinttől, a szükséges kulcsok számától és az alkalmazás egyéb sajátos tényezőitől függ.

PDF katalógus letöltése