Zsanérok

Zsanérok

Termékeink

Főoldal  >  Termékcsalád  >  Zsanérok

Zsanérok

Egy zsanér egyfajta mechanikus csuklóként szolgál, főként az ajtó és főszerkezetet kapcsolja össze. Elsősorban párban működnek, leggyakoribb felhasználási területeik pedig az alábbiak:

 • Ajtók és szekrények,
 • Berendezések (pl. klímaberendezések) elemei,
 • Ablakok.

A zsanér az a forgáspont, ahol az összes többi elem egy működő rendszert alkot. Ipari verziók esetében az alkatrészeknek különösen nagy terhelésnek és zord időjárási körülményeknek is ellen kell állnia, ez strapabíró szerkezetet és anyagot igényel. Az ideális zsanér tehát funkcionalitását tekintve biztosítja a könnyű és gyors használhatóságot, a szerkezet biztonságát és zárhatóságát, a stabilitását és terhelhetőségét, valamint a környezeti ellenállást.

Összességében tehát ezen alkatrészek az ipari szekrények és berendezések létfontosságú elemei. Alkalmazásukat tekintve különböző típusokat különböztetünk meg: például könnyű és nehéz teherbírásúakat, belső vagy külső használatúakat. Ezen belül műszaki és szerkezeti megkülönböztetés is lehetséges, léteznek például

 • csapzsanérok főként egyszemélyes ajtókhoz;
 • állítható zsanérok, amelyek lehetővé teszik magának az ajtónak a finomhangolását;
 • lemez zsanérok;
 • felcsavarozható zsanérok.

 

Rozsdamentes acél zsanérok

Amennyiben a zsanér ki van téve külső időjárási tényezőknek, úgy elengedhetetlen, hogy egy különösen strapabíró, ellenálló anyagú verzióban gondolkodjon. Ilyenek a rozsdamentes programunkhoz tartozó verziók is, hiszen leginkább nagy igénybevételű ajtókra javasoljuk, ahol szükséges a magas fokú stabilitás és ellenállóság. Ezek lehetnek kinti berendezések, vagy gyakran nyitódó és záródó ipari ajtók. Emellett a rozsdamentes acélból készült zsanérok jól alkalmazhatók olyan lakossági berendezéseken is, ahol rendszeres a visszaélés, az elemek tépkedése, rongálási vagy akár lopási kísérlet.

Nem utolsó sorban, a rozsdamentes verziók különösen igényes és esztétikus megjelenést biztosítanak: ha berendezése vagy szekrénye látható helyen kerül telepítésre, úgy nem elvetendő az esztétikai szempont sem.

 

Poliamid kivitel (műanyag)

Ezek szilárd, könnyű és tartós anyagjellemzőik miatt népszerű választásnak számítanak az ipari szekrények és klíma-, valamint légtechnikai berendezések esetében. Ezenkívül az autóipar is sűrűn alkalmazza ajtókhoz, motorháztetőkhöz és sárvédőkhöz. A repülőgépipar poliamid zsanérokat használ a több tengelyen nyíló kapukhoz, hiszen a nagy igénybevételű, hosszú időn keresztül nagy erőket elviselő zsanérok esetén a poliamid kiválóan strapabíró és stabil megoldásnak minősül.

Ráadásul a poliamidok jó korrózióállósággal is rendelkeznek, ideálisak olyan alkalmazásokra is, ahol a nedvesség vagy a hő más anyagokat, például az acélt vagy az alumíniumot károsíthatja.

 

Zamak fröccsöntött kivitel

A zamak típusok használatát könnyű és közepes igénybevételű alkalmazásokhoz javasoljuk. Költséghatékonyabb megoldást jelentenek a rozsdamentes verziókkal szemben, de nem alkalmazhatóak ugyanazon maximális teherbírásig.

Az öntött zamak zsanérok esetén komoly hangsúlyt kell fektetnünk az alkatrész kialakítására: elkerülendőek a szerkezetileg gyenge pontok, melyek veszélyeztethetik az alkatrész terhelhetőségét.

 

Külső és belső kivitelek

A külső zsanérok optimálisak a befelé nyíló ajtókhoz, míg a belső zsanérok jobban illeszkednek a kifelé nyíló ajtókhoz.

A külső típusokat a szekrény ajtajának felső szélére szerelik, a belsők pedig az ajtókeret belsejében helyezkednek el.

 

Felfekvő vagy belső illesztésű ajtókhoz való zsanérok

A felületre szerelt verziók kiváló választás belső és külső ajtókhoz. Ezek a zsanérok lehetővé teszik, hogy az ajtót egyetlen művelettel felszerelje, és így gyorsan üzembe helyezze.

Ez a kialakítás fenntartja a tiszta vonalakat.

 

Pántok egy- vagy kétszárnyú ajtókhoz

Az egyszárnyú ajtópánt az ajtót a kerethez rögzíti. Egyetlen zsanérral rendelkező ajtókon használják, és csak egy mozgó részből áll, ami lehetővé teszi, hogy az ajtó bármelyik végén rögzíthető legyen.

A dupla ajtópántok koncepciójukban hasonlóak, mint az egyszerű társaik. Általában erősebbek, mint az egycsuklós megoldások, mivel az ajtók nyitásakor vagy zárásakor mindkét oldalról kevesebb erőt igényelnek.

 

Süllyesztett ajtókhoz való típusok

Ez egy olyan típus, amely a hagyományos ajtókkal megegyező megjelenésű, de a kilengő alsó panel nélkül. A süllyesztett verzió használata egy ipari szekrényen nagyobb helyet biztosít egyéb hardverek számára és kisebb súlyt jelent a berendezés számára.

A süllyesztett zsanérok számos különböző méretben, stílusban és anyagban kaphatók, például krómacél vagy rozsdamentes acél kivitelben.

 

Csap zsanérok

Ezen kivitelek kifelé nyíló ajtókhoz alkalmasak. Nem kell egy szintben lenniük a kerettel és mindkét oldalról kihúzhatók, hogy nagyobb helyet biztosítsanak az ajtó és a zsanér között.

 

Állítható zsanérok

Ezek különböző méretekben kaphatók, és az ajtókat a falhoz és a szekrényekhez rögzítik. Az állítható zsanérok a bejárat mindkét oldalára (balra vagy jobbra) és a szekrényajtó felső vagy alsó közepére is felszerelhetők.

Azért nagyszerűek, mert más opciókkal összevetve sokkal nagyobb rugalmasságot nyújtanak: bármilyen méretű nyíláshoz igazíthatja őket.

 

Ipari gyártáshoz használt zsanérok

Az ipari termeléshez használt zsanéroknak a következő kritériumoknak kell megfelelniük:

 • A nagy mozgástartománnyal rendelkező verziók csökkenti a szekrény kinyitásához vagy bezárásához szükséges erőt. Ez különösen fontos, ha zárt környezetről van szó, például raktárról vagy gyárról, ahol korlátozott hozzáférési pontok (például ajtók) lehetnek, amelyek gyakran nyílnak és záródnak.
 • Könnyű és közepes igénybevételű alkalmazásokhoz zamak, acél vagy poliamid típusok javasoltak.
 • A rozsdamentes acél verziók a legtartósabbak és leghosszabb élettartamúak, így ideálisak ipari szekrényekhez és burkolatokhoz.
 • A poliamid típusok szintén népszerű választásnak számítanak, mivel közvetlenül a szekrény felületére vagy mélyedéseire szerelhetők. Ennek eredményeképpen nem kell külső szerelőkonzolt használnia, ami növeli a költségeket és bonyolítja a telepítési folyamatot.

 

Az ELA egyik legújabb fejlesztése a Klíma- és Légtechnikai Poliamid Zsanér, melyről több infót ezen a linken keresztül talál.

PDF katalógus letöltése