Termékeink

6 megbízható CNC esztergagép márka, amellyel érdemes bővíteni a gyártókapacitást

A Computer Numerical Control (CNC) magyarul számítógéppel vezérelt technológia szerint működő szerszámgépek a legszélesebb körben használt berendezések legfőképpen a fémfeldolgozó, de a világ számos más iparágában is. A hagyományos manuális berendezésekkel szemben a CNC szerszámgépek jóval pontosabbak, megbízhatóbbak, ezáltal alkalmasak a termelékenység növelésére és a hibák csökkentésére.

Egy vállalat számára költséges lépés egy CNC megmunkáló-központ beszerzése, de ha jó berendezést választunk, akkor a magas beszerzési ár gyorsan megtérül a hatékony üzemeltetéssel.

1950-es években az NC ( Numerikus Vezérlés), majd az 1970-es években a CNC megjelenésével nemcsak a technológia, de a különböző CNC gépmárkák is elterjedtek. Manapság pedig már számos ismert és jó nevű CNC márkát ismerünk.

Miután felmértük igényeinket a telepítendő új berendezéssel kapcsolatban, fontos, hogy tisztában legyünk a különféle márkák előnyeivel és hátrányaival. Ebben a cikkben összesen hat CNC szerszámgépgyártó céget/márkát fogunk bemutatni: DMG Mori, Mazak, Doosan, Haas, STAR, Hanwha.

1. DMG Mori

A DMG Mori – korábbi nevén Mori Seiki- a világ egyik vezető Japán fémforgácsoló szerszámgép gyártója. Gépeik széria és egyedi gyártásra is alkalmasak természetes függően attól, hogy melyik gépet és programozást választjuk. Van 3, 3+1 és 3+2-es megmunkálóközpontos berendezésük, de a szimultán 5 tengelyes megoldással is rendelkeznek . Vezérlése jellemzően Siemens, de vannak modellek melyek már FANUC vezérlővel is elérhetőek. Hat kontinensen vannak jelen, ügyfélszolgálatuk 24 órában elérhető, és raktáraikban bőven akad alkatrész még az 1970-es évekbeli modellekhez is. Ezeket megrendeléstől számítva 24 órán belül ki is szállítják és 2 éves garanciát is vállalnak az újonnan vásárolt alkatrészekre. Mindezt online vagy telefonon tudjuk megrendelni.

A DMG Mori a megbízhatóságot, pontosságot reprezentálja, amely nemcsak a gépek minőségében, de a szervízük és az ügyfélszolgálatukban is megmutatkozik.

Ha költségvetésünk alacsonyabb és éppen nem tudunk befektetni egy vadontúj gépbe, semmi gond. Egy használt Mori Seiki berendezés megvásárlása ugyanolyan előnyös, hiszen a raktárakban rendelkezésre állnak tartalékalkatrészek régebbi modellekhez is.

Magyarországi gyári képviselete a DMG Mori Hungary KFT Budapesten található.

2. Mazak

Egy Mazak gyártmányú szerszámgéppel nem lőhetünk mellé. A cég majdnem 100 éves múltra tekint vissza és számos iparágban van jelen, mint például a mezőgazdaságban vagy a repülőgépiparban. A Mazak többfunkciós szerszámgépek, hibrid szerszámgépek, 5 tengelyes megmunkálás, marás, esztergálás, CNC vezérlők, lézervágó berendezések és automatizálás egyik vezető gyártója. A Mazatrol elnevezésű programozó nyelvet használnak, amely sokrétű és könnyen használható.

A Mazak berendezések árukat tekintve magasak, amit a termékek kiváló minősége azért ellensúlyoz. Ha nem rendelkezünk ekkora tőkével, akkor egy használt Mazak is kiváló választás. Mind a használt, mind a vadonatúj berendezést könnyen el tudjuk adni, abban az esetben, ha a termelésünkben változás adódna.

A Mazak CNC szerszámgépek magyarországi képviselője a Yamazaki Mazak Central Europe s.r.o. Magyarországi Fióktelepe. A magyarországi iroda az értékesítésért, szervizért, alkatrészellátásért és alkalmazástechnikáért felel.

3. Doosan

A Doosan- korábbi nevén Daewoo Machine Tools- az egyik legnagyobb CNC gyártó cég a világon. A dél-kóreai óriásvállalat vezető az ipari termelésben és a világkereskedelemben is az első hat között foglal helyet piaci részesedés tekintetében. A Doosan berendezésekre leginkább a strapabírás és a hosszútávú felhasználhatósága jellemző. Esztergái jellemzően a termelékenység növelésére lettek kifejlesztve. Mind az összes nagy márkánál a Doosan berendezések is alkalmasak egyedi és széria gyártásra valamint a 3-5 tengelyes megmunkálóközpontok is beszerezhetőek FANUC vezérléssel. Magyarországon Doosan gépek szervízelésével és alkatrészek biztosításával a Ge-Co Hungary Kft foglalkozik.

4. Haas

A Haas Automation a legnagyobb gépalkatrész gyártó cég az Egyesült Államokban. Az 1980-as évek óta vannak jelen a piacon , ami a gépalkatrész gyártásban nem számít hosszú időnek, ennek ellénére sikerült hamar elismerést szerezniük. A gyártanak vertikális és horizontális CNC gépeket, CNC esztergapadokat. Termékeik mind széria mind egyedi gyártásra is alkalmasak. Vezérlő/programozás szempontjából pedig itt is megtalálhatóak a 3 tengelyes a 3+1, 3+2 és a szimultán integrált 5 tengelyes megmunkálóközpontok is, melyeket saját fejlesztéső Haas vezérléssel működtetnek. Míg a keleti szerszámgépgyártó kollégák a csúcstechnológiájukról híresek, addig a Haas berendezésekre a magas pontosság, ismételhetőség és tartósság a jellemző.

Egy használt Haas is kitűnő szolgálatot tesz, ha esetleg nem fér bele a költségvetésünkbe egy új szerszámgép megvásárlása. A berendezéseket relatíve megfizethető áron lehet megvásárolni és ehhez párosul egy kitűnő ügyfélszolgálat is. Ezen felül a gépek használatáról a weboldalukon részletes leírások és videók tölthetőek le. Szerencsére tartalékalkatrészekben is bővelkednek, melyekhez könnyen hozzájuthatunk.

Magyarországon szervíz és alkatrész beszerzés céljából keressük a Haas Factory Outlet – Hungary Bartec GmbH győri telephelyét. Érdekesség, hogy a Haas Factory Outlet weboldalán nyílt árazással taláhatjuk meg a termékeiket, mely más CNC gyártó cégnél nem fordul elő.

5. STAR

A STAR CNC, melyet 1948-ban alapítottak, a Japán Star Micronics Co,. LTD egyik részlege. A világ egyik legelismertebb svájci típusú esztergagyártó másnéven hosszesztergagyártó vállalata. Jellemzően Észak-Amerikában, Európában, Japánban és Ázsiában vannak telephelyei. Kitűnő ügyfélszolgálata és elhivatott szakemberek segítik a vállalatokat a problémák megoldásában és alkatrészeket is 24-48 órán belül szállítanak ki.

A STARCNC jellemzően a kisebb, komplexebb és precizitást igénylő alkatrészek gyártására állt rá, amit legfőképpen a repülőgépiparban, orvosi műszeriparban és a femgyártóiparban használnak. A STAR gépek három egységből épülnek fel: a hosszeszterga, a rúdadagoló és a FANUC vezérlés plusz hajtáscsomag.

A STAR CNC vállalatnak sajnos nincs mgyarországi képviselete, a Virág Hightech CNC, ahol Virág Gyula tulajdonos és csapata értékesítéssel, szervízzel és alkatrészbeszerzéssel foglalkozik. A STARCNC éves szinten tart továbbképzéseket a viklág minden pontján, ahol a cég képviseleteinek alkmazottainak mutatják be az új fejlesztéseket és technológiákat.

6. Hanwa

A Hanwha vállalata 1953-ban „Shinan bearing” néven jött létre és azóta az kiemelkedő pozíciót ért el az ipari gépgyártásban. Gyártási palettájuk tartalmaz ipari kazánokat, gyári automatizált rendszereket és szerszámgép gyártást is. Az automatikus működtetésű revolverfej kifejlesztése az ő nevükhöz fűződik. Szerszámgépeik FANUC vezérléssel működnek.

A Hanwha magyarországi képviselete, ahol alkatrész beszerzés, szervíz és értékesítés is van az a CNC-Assistance valamint az Absolut CNC Kft márkaképviselet lát el.

Legjellemzőbb vezérlése a CNC gépeknek, ahogy kiderült cikkünkből a FANUC. A FANUC magyarországi képviselete a FANUC Hungary KFT Törökbálinton.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne maradjon le az újdonságokról

Iratkozzon fel hírlevelünkre, így nem marad le az aktuális fejlesztéseinkről, hírekről és az iparág trendjeiről.

Hasonló cikkeink